top of page

sommerfugl

VÅG Å VÆRE TIL

(Bergensmagasinet juni 2018)

Heidi Lambach & John Vegard Schow: Sommerfugl (MakeMusic Records)

Heidi Lambach (sang, fløyte) og John Vegard Schow (sang, klaver), sammen med et lite knippe musikere, er ute med en plate der de har tonesatt dikt av Lillian Ueland – som døde av kreft i 2015.

Lillian levde etter mottoet «grip dagen, og lev her og nå», og bestemte seg for å skrive dikt i sykdomsperioden.

Diktene hennes har vært mye brukt på kurssenteret Montebello, som har kurs for kreftpasienter og pårørende, og har slik vært til oppmuntring for mange.

Tekstene egner seg veldig godt for musikk, ikke minst gjennom måten de fremføres på. Bergensduoen samspiller godt, og har en slags intuitiv kommunikasjon i det vare uttrykket – noe som blir tydelig i måten de bruker pauser på (hør duetten Du kom).

De gir seg rett og slett tid, lar musikken puste, slik at stillheten mellom tonene understreker og utfyller de poetiske ordene. «Jeg velger å leve / de minuttene når mørket er som størst» synger Heidi, og lar klaver og cello synge med.

«Jeg velger å leve / de sekundene når håpet er som minst».

Platen slutter med Våg, som handler om både om å våge å være svak, å våge å gå nye veier, og ikke minst det som er så lett å glemme; å være til stede for hverandre i den tiden vi er her. Som det heter i en annen sang; «livet er ikke det verste man har, og om litt er kaffen klar». Og kaffen, den smaker best når du deler den med andre.

Lytt til Sommerfugl her: 

bottom of page